Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jakým způsobem školí Červený kříž dobrovolníky do nemocnic

Někdy v průběhu loňského jara oslovila českou odnož mezinárodní organizace Červený kříž Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Obrátila se na ni s prosbou, jestli by v organizaci nevymysleli nějaký plán školení dobrovolníků, kteří by v případě potřeby dokázali vypomoct přetíženým nemocnicím s přetlakem covidových pacientů. Záměr byl jasný - vyškolit během co nejkratšího času co největší počet osob, kterým sice nebude chybět chuť pomáhat, ale zato budou z řad běžné veřejnosti a tedy zpravidla naprostí laici, co se práce v nemocnici týče. V Červeném kříži dali hlavy dohromady a vymysleli koncept, kterým začali zhruba v polovině loňského roku proškolovat první zájemce. Kurz nebyl a dosud není nijak zpoplatněn a do současnosti jím prošlo přes dva tisíce obyvatel naší republiky a k tomu několik set vojáků. Drtivá většina z nich se pak zapojila do pomoci nemocnicím či jiným zdravotnickým zařízením. Já sama jsem chtěla kurz absolvovat už na podzim, ale kvůli přípravě na státnice a dalším věcem na něj už prostě nezbyl prostor. Ale jelikož teď už je situace jiná, patřila jsem k těm, kdo tento víkend po ránu naklusal k jednomu z oprýskaných pavilonů Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích, kde se konal další běh kurzu "Základy moderního ošetřovatelství v praxi".

Byla jsem na větvi z množství lidí, kteří se tam sešli - tak trochu jsem se bála, abych po takové době, kdy jedna vlna covidu přechází plynule v druhou, třetí, čtvrtou...že už ani ti oficíři neví, v jaké z těch vln se v současnosti zrovna nacházíme a během nichž už skoro rok souběžně jedou tyhle kurzy, nebyla osamocenou účastnicí, ale takových jako já se nás v pavilonu č. 32 po deváté ráno shromáždilo skoro třicet. Aspoň jsem se nesekla v tom, že o kurz bude určitě mít větší zájem ženská část populace - muži byli ve výrazné menšině tří kousků a zbytek sestával ze zástupkyň něžnějšího pohlaví. Věk účastníků se pohyboval na škále mezi dvaceti až cca padesáti a jak jsme zjistili při krátkém uvítacím seznamovacím kolečku, přilákal zástupce z nejrůznějších profesí. Byla tu mladá ajťačka, manažerka v gastro odvětví, canisterapeutka a studentka nultého ročníku I. lékařské fakulty, MAGISTRA farmacie (takhle se představila s velkým důrazem na onen titul), prodavačka zájezdů či střihačka filmů. Chci poznamenat, že si vůbec neutahuju z lidí, co si nějakým způsobem na svůj titul potrpí, ale musí to být v "rozumné" míře. Paní magistru zmiňuju proto, že ona k nim nepatřila a celý kurz chtěla všem ostatním ukázat, co všechno ví, jak moc se ve zdravotnictví vyzná a jak moc empatická ke svým budoucím pacientům bude. Tak moc, až to jeden z lektorů při jednom z nácviků nevydržel a usadil ji tak krásně neurvale, že jsem měla co dělat, abych se nerozesmála. Motivy mých spolukurzistů, pro které se dnes dostavili, se taky různily, ale spojoval je jeden společný jmenovatel - všichni, s nimiž jsem se o pauzách mezi jednotlivými bloky výuky bavila, chtěli po absolvování kurzu jít někam vypomáhat, zdálo se, že nikdo tam nebyl jen z důvodu - "jé, hurá, kurz zadáčo". Tohle vidění situace podporuje i tvrzení jednoho z lektorů, že jen hrstka z těch, kteří se kurzu zúčastnili, se nakonec do aktivní pomoci nezapojila.

Po představení jsme byli rozděleni do tří skupin a každou skupinku si převzal jeden ze tří lektorů. Všechno to byli chlapi a maličko tak vyvažovali převahu feminity. Já jsem skončila ve skupince s paní magistrou a připadly jsme k lektorovi, který si říkal Simír (vy, co tápete, odkud je vám tahle přezdívka povědomá, tak se tak jmenovala jedna z ústředních postav ze stařičkého seriálu o dálniční policii Kobra 11). Simír totiž (pokud zrovna neškolil nové adepty na dobrovolníky), pracoval jako policajt u dálniční policie. A k Červenému kříži a pomoci nemocnicím se dostal tak, že před rokem a půl po automobilové nehodě ochrnul na spodní polovinu těla a v Motole na spinálním oddělení ho dali dohromady. A tak když tam hledali výpomoc, dlouho nepřemýšlel.

Začali jsme na pokoji č. 3 se dvěma postelemi nácvikem polohování pacienta, spojeném s tím, jak co nejrychleji sundat z postele špinavé povlečení a povléct ji čistým, i když se nám na ní "rozvaluje" nemocný či nějak nemohoucí člověk. Figuranty jsme si byli jeden druhému (respektive jedna druhé, v mé skupině jsme byly pouze ženy) a zhruba po půl hodince jsme se prohodily s jinou skupinou a odporoučely se k druhému z lektorů. Ten nás seznámil s prevencí proleženin a jejich správným ošetřením a pro lepší představu nás zahrnul spoustou fotodokumentace. Což jsme - pochopitelně - všechny ocenily. Pak jsme se přesunuly k nejmladšímu z lektorů - Jirkovi. Jirka byl mladý pokérovaný týpek, který v době předcovidové pracoval jako trenér fitness. Když přišla první vlna, patřil k těm, co neváhali a šli pomáhat kamkoli bylo třeba. Prošel si Hagiborem na Žižkově (bývalý internační tábor, teď domov důchodců), několika nemocnicemi, až skončil v jedné LDN na okraji Prahy. Musím přiznat, že po setkání s ním jsem poněkud přehodnotila svůj jednostranný pohled na zástupce této profese. Provedl nás hygienickou péčí o pacienta a základní orientací ve stravování a pacientských dietách. Na závěr nezapomněl zdůraznit, že pokud by nám intimní hygiena byla nějak krajně nepříjemná, je zcela v pořádku ji odmítnout dělat. To nám ostatně opakovali všichni lektoři - abychom - pokud se rozhodneme jít někam pomáhat - se nebáli držet si svoje hranice. Pak nás všichni tři propustili ze svých spárů a dopřáli nám hodinovou pauzu na oběd. 

Po něm jsme se ocitly nazpět u našeho "kmenového" lektora Simíra a hodinu jsme s ním procvičovaly přesuny pacienta na posteli, z postele do židle, z postele do vozíku a nazpět. A tady právě Simír "vypěnil" nad více a více se projevující paní magistrou. Abychom měly možnost vyzkoušet si přesunovat i těžšího pacienta (tedy muže a navíc muže docela při těle), Simír si na něj na moment zahrál. Když přišla na řadu paní magistra, sklonila se k němu a spustila sáhodlouhý monolog: "Pane Vomáčka, krásný den, já jsem vaše nová sestřička a přišla jsem vás připravit na oběd, bude to pro vás v pořádku? Ničeho se nemusíte bát, všechno spolu zvládneme, vy jste určitě šikovný, to já na vás vidím..." Já jsem zase viděla na Simírovi, jak se čím dál víc netrpělivě vrtí a protože monolog paní magistry nebral konce, nakonec to nevydržel, vystoupil částečně ze své role pacienta a odseknul "sestřičce": "Sestři, byla byste tak hodná a zrychlila to?! Já musím za deset minut převzít další skupinu! Díky moc!" 

Všechny výukové bloky pevně spojovala jedna linie, která byla přítomna a zdůrazňována téměř v každém jednotlivém nácviku nové činnosti - a tou byla správná komunikace s pacientem. Jak je důležité s ním neustále komunikovat, aby věděl, co se bude odehrávat. Jak je důležité - obzvlášť u starších lidí být empatický a všímat si věcí, o které si třeba někteří z lidí budou stydět říct a že to často můžou být úplné blbosti, které jsou ale pro ně už nepřekonatelnou překážkou. A stejně tak, jak je taky důležité nesnažit se být empatický příliš, protože bychom mohly snadno narazit - třeba v rámci budování důvěry začít sami od sebe mluvit o rodině a pak zjistit, že jsme pacienta rozplakaly - protože ho nikdo nenavštěvuje. Mimoto došla k závěru kurzu řeč i na situace, při kterých bychom se dostaly do kontaktu se zrovna zemřelým pacientem. Jak správně postupovat nejen v rámci své role v zařízení, kde budeme pracovat, ale i v komunikaci s pozůstalými příbuznými. Jak se správně zachovat, když si třeba některý z potomků přijde pro "dědictví" po mamince, které má ve stolku a které jí/jemu údajně ústně přislíbila, že jí/jemu po její smrti připadne. 

Poslední výukový blok od půl čtvrté do půl páté jsme měly zase s Jirkou. Ukázal nám, jak si správně obléct ochranný oblek, který se používá na covidových odděleních. Mezi námi - je to docela věda, která zahrnuje například tři vrstvy rukavic a jejich následné přelepování izolepou okolo zápěstí, aby byly neprodyšné a to stejné pak i s čepicí, která kryje vlasy. Při jeho vysvětlování mne překvapily dvě věci - že se obleky po jednorázovém použití spalují a že je celkem běžnou praxí, že třeba lékaři, kteří v nich jsou nuceni trávit několik hodin, nosí pleny, protože na záchod si v takovém obleku zajít nemůžete. Teda můžete, ale pak musíte absolvovat dezinfekci, svlečení kontaminovaného obleku a navlékání nového, což je - zvlášť v hektickém nemocničním provozu nereálné. Poslední čtvrthodinku kurzu Jirka věnoval základním informacím o správné psychohygieně, abychom jako nadšená a energická "nová krev" ve zdravotnickém chaosu neshořely rychleji než papír.

Na závěr jsme všichni dostali certifikát o absolvování kurzu a na mailu nám přistály přihlašovací údaje do systému Slack, který Červený kříž využívá jednak pro registraci nových dobrovolníků a druhak zde funguje burza zařízení, které zrovna poptávají dobrovolníky/brigádníky.

Žádné zařízení vás samo od sebe nekontaktuje, iniciativa je vždy na vás. 

 

 

Autor: Sylva Řiháková | úterý 26.1.2021 22:04 | karma článku: 23,55 | přečteno: 789x
  • Další články autora

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (II. část)

Když jsem jela uprostřed týdne do práce, pípla mi smska od R., v níž bylo kusé sdělení, že v důsledku neplnění školních povinností starších dětí jim až do jejího návratu má být zakázána veškerá elektronika.

28.2.2024 v 16:18 | Karma: 36,00 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (I. část)

Před časem jsem nastoupila jako vychovatelka v jednom dětském domově. Už při prvním setkání s vedením jsem si vyslechla informace, které byly varovné, ale v co se to celé nakonec vyvrbí, by mě nenapadlo ani v nejhorší fantazii.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 36,30 | Přečteno: 4706x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Psí odcházení

Mám doma téměř 15-tiletého psího seniora. Jedná se o plemeno shiba-inu, o jehož lumpárnách už jsem pár článků napsala. Naštěstí všechny měly šťastný konec. Tohle bude ale trošku jiné povídání.

14.7.2023 v 16:57 | Karma: 32,81 | Přečteno: 984x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

Andrej Babiš se klidně může stát prezidentem České republiky

Stačí k tomu pouhá skutečnost, aby se potencionální voliči Petra Pavla nechali ukonejšit průzkumy, které vykřikují do světa, že to má generál ve výslužbě v podstatě v kapse.

23.1.2023 v 15:42 | Karma: 22,95 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Sylva Řiháková

Přechod Malé Fatry

Hřebenovka Malé Fatry vede sympaticky přes nejvyšší a nejlíbivější vrcholy, lákající na dechberoucí výhledy na fatranské i tatranské hory. Trasa, kterou jsem si zvolila já, měla zhruba 40 km s převýšením okolo 3 000 m.

29.8.2022 v 16:05 | Karma: 25,06 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 36,15
  • Průměrná čtenost 2618x
Píšu o tom, čím mne život cvrnkne do nosu a mám zrovna chuť to sdílet se světem :-) 


Pokud Vás v mých článcích něco osloví a budete se o to chtít se mnou podělit, můžete mne kontaktovat zde: s.rihakova@seznam.cz
 

Ať se Vám u mne líbí.

Seznam rubrik