Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Ano, pane ministře, opravdu existuje selektování pacientů."

Řekl před pár hodinami při krátkém rozhovoru primář Interního oddělení jedné z nejpřetíženějších nemocnic u nás - Nemocnice Sokolov - Mudr. Martin Straka. 

Vláda usoudila, že situace v okresech Sokolov, Cheb a Trutnov je opravdu kritická a rozhodla se tyto okresy uzavřít. Jak už je ale jejím dobrým zvykem, je to zase spíš takové "plácnutí do vody". Okresy uzavřela defakto na tři dny, které zbývají do konce nekonečně prodlužovaného nouzového stavu, pro jehož další trvání už - jak to zatím dle vývoje vypadá - znovu podporu nezíská. Navíc, okresy sice formálně uzavřela, nicméně nikdo neví - tím méně lidé, kteří by měli dané opatření kontrolovat a korigovat, jakým způsobem si to vlastně vláda představuje. Tahle otázka je nasnadě tím spíš, že kvůli totální ztrátě důvěry v kompetentnost téhle vlády rezignuje na dodržování opatření stále více lidí. A to i těch, kteří by je za jiných okolností - například kdyby jim byla logicky zdůvodněna a podepřena adekvátními daty, respektovali.

Ale zpátky k nemocnici Sokolov. Zdejší Interní oddělení přijímá několik desítek pacientů denně. K dispozici je tu běžně 45 lůžek na oddělení intenzivní péče, v současnosti byl jejich počet navýšen na téměř dvojnásobek. Jak říká primář Straka: "My tu žijeme každý den tady ten víceméně totálně krizovej stav, těch záchranek sem třeba na naši interní ambulanci, kde jsme zvyklí na deset záchranek za den, přijede najednou padesát. Za hodinu vám přijede třeba patnáct záchranek a máte dvě volná lůžka - ty lidi nemáte kam složit. Musíte prostě obvolávat, doprošovat se, takže ta situace je opravdu mnohem krizovější, než se zdá." Na otázku, jak tedy podobné situace řeší, primář odpověděl, že "to prostě nemá kvalitní řešení. Musíme improvizovat, musíme prostě ty lidi různě přeposílat, musíme lidi selektovat. Ano, pojďme si říct naférovku, že funguje selektování pacientů, že existuje. Ano, pane ministře, opravdu existuje selektování pacientů."

Na podzim bylo hospitalizovaných lidí s covidem o pár tisícovek víc - byli ale více rozprostřeni po celé republice a to navíc i v krajích s vyšším počtem obyvatel a vyšší nemocniční kapacitou, takže situace nebyla tak akutní, jakou teď musí řešit menší okresní nemocnice s malou kapacitou lůžek typu Cheb a Sokolov. Z toho mi ale logicky vyplývá, že kapacita lůžek hlavně ve větších nemocnicích třeba v Praze, která od uvedených měst ani není příliš vzdálená, by měla být dostatečná na to, aby přetíženým nemocnicím, které musí pacienty odmítat, vypomohla. Namísto toho můžeme v reportážích z nemocnic v nově uzavřených okresech slyšet, že u každého pacienta, kterého nemohou přijmout, musí absolvovat obvolávání jiných zdravotnických zařízení a přesvědčovat je, aby přijali jejich pacienty, pro které už nemají kapacitu. A že namísto do zmiňované Prahy, převáží sanitky nemocné s covidem třeba do jihomoravského Kyjova, vzdáleného od Sokolova přes čtyři sta kilometrů. Nemocnice v Chebu už zase déle jak týden marně vyhlíží tři lékaře, co jim mají přijít na pomoc a které jim garantoval ministr zdravotnictví. Ten tuto pomoc přislíbil v návaznosti na odmítnutí pomoci ze sousedního Německa se slovy, že "ve spolupráci s Národním dispečinkem lůžkové péče nebudeme transportovat jen pacienty ve vážném stavu, ale i ostatní takovým způsobem, aby byla vždy kapacita volných lůžek v kraji."  

Tak jak je možné, že ani po týdnu nebylo Ministerstvo zdravotnictví schopno zajistit alespoň ty tři slíbené lékaře? A jak je možné, že primář interny v Sokolově dnes do kamer otevřeně prohlásí, že musí selektovat pacienty a snažit se v už tak šíleném chaosu ještě telefonicky přesvědčovat nemocnice v okolí, aby ty, co musí odmítnout přijali místo nich? Proč vláda namísto nepromyšleného uzavírání nejvíce postižených okresů neřeší urgentně tyhle věci?

Hlava mi to prostě už totálně nebere.

 

Celý rozhovor s primářem Interního oddělení Nemocnice Sokolov ke shlédnutí zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/3268214-primar-interniho-a-covidoveho-oddeleni-nemocnice-sokolov-martin-straka-o-situaci-v-regionu

Autor: Sylva Řiháková | čtvrtek 11.2.2021 14:47 | karma článku: 42,47 | přečteno: 9830x
  • Další články autora

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (II. část)

Když jsem jela uprostřed týdne do práce, pípla mi smska od R., v níž bylo kusé sdělení, že v důsledku neplnění školních povinností starších dětí jim až do jejího návratu má být zakázána veškerá elektronika.

28.2.2024 v 16:18 | Karma: 36,00 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (I. část)

Před časem jsem nastoupila jako vychovatelka v jednom dětském domově. Už při prvním setkání s vedením jsem si vyslechla informace, které byly varovné, ale v co se to celé nakonec vyvrbí, by mě nenapadlo ani v nejhorší fantazii.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 36,30 | Přečteno: 4707x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Psí odcházení

Mám doma téměř 15-tiletého psího seniora. Jedná se o plemeno shiba-inu, o jehož lumpárnách už jsem pár článků napsala. Naštěstí všechny měly šťastný konec. Tohle bude ale trošku jiné povídání.

14.7.2023 v 16:57 | Karma: 32,81 | Přečteno: 984x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

Andrej Babiš se klidně může stát prezidentem České republiky

Stačí k tomu pouhá skutečnost, aby se potencionální voliči Petra Pavla nechali ukonejšit průzkumy, které vykřikují do světa, že to má generál ve výslužbě v podstatě v kapse.

23.1.2023 v 15:42 | Karma: 22,95 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Sylva Řiháková

Přechod Malé Fatry

Hřebenovka Malé Fatry vede sympaticky přes nejvyšší a nejlíbivější vrcholy, lákající na dechberoucí výhledy na fatranské i tatranské hory. Trasa, kterou jsem si zvolila já, měla zhruba 40 km s převýšením okolo 3 000 m.

29.8.2022 v 16:05 | Karma: 25,06 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 36,15
  • Průměrná čtenost 2618x
Píšu o tom, čím mne život cvrnkne do nosu a mám zrovna chuť to sdílet se světem :-) 


Pokud Vás v mých článcích něco osloví a budete se o to chtít se mnou podělit, můžete mne kontaktovat zde: s.rihakova@seznam.cz
 

Ať se Vám u mne líbí.

Seznam rubrik