Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítejte v České republice. Zemi, která je "best in covid".

Už nějakou chvíli je Česká republika držitelem titulu, o který u nás nikdo nestojí. Jsme zemí s nejvyšším počtem nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel (počítá se vždy za poslední dva týdny) v celé Evropské unii.
Srovnávací mapa Světové zdravotnické organizace (WHO)

Okolním státům, vyjma Slovenska, kde je situace obdobně špatná, se přitom daří pesimistické covidové statistiky snižovat. Díky tomu si mohou dovolit začít pozvolna rozvolňovat.

Jak jsme něčeho takového dosáhli? A jak se do celé situace promítly a stále promítají kroky našich vládních představitelů? Protože ať chceme nebo nechceme, jejich vliv nespočívá pouze v tom, že mají moc zavádět opatření a omezovat životy občanů. Jejich vliv a s tím spojená velká zodpovědnost je také v tom, že to, jakým způsobem sami vystupují a jakým způsobem se sami během pandemie chovají, na obyvatelstvo určitým způsobem působí a modeluje jejich vlastní chování. Nejnovějším rozhodnutím naší vlády je momentálně další - "tentokrát už opravdu, ale opravdu poslední" - prodloužení nouzového stavu. K tomu návrat do lockdownu a další zpřísnění restrikcí.

Pojďme si jejich počiny včetně způsobu komunikace směrem k veřejnosti sumarizovat od počátků pandemie. 

JARO 2020

Na jaře loňského roku se v České republice začaly objevovat první pozitivně testovaní lidé na dosud neznámý virus: Sars-Cov-2. Prvotní analýzy, týkající se exponenciálního růstu počtu nakažených s novou nemocí, predikovaly nelichotivý vývoj a proto se vláda rozhodla nastolit hned na "úvod" epidemie tvrdý lockdown. V prvním březnovém týdnu se odehrála první z mnoha kuriózních situací, které vláda během pandemie koronaviru předvedla. Premiér během ní podrobil křížovému výslechu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Přímo uprostřed tiskové konference. "Nebuďte slušnej, řekněte pravdu, kdo vám to řekl, který úředník!" Skočil mu direktivně do jeho projevu, ve kterém Vojtěch vysvětloval jedné z novinářek, jak došlo k omylu, při kterém chybně označil jednu z lékařek ze soukromé laboratoře jako covid pozitivní a hospitalizovanou v jedné z pražských nemocnic. Vojtěch se ještě pokoušel zachránit situaci reakcí, že se informaci dozvěděl ze Státního zdravotnického ústavu, ale premiér byl nekompromisní. "Jméno!" Poručil znovu Vojtěchovi a ten už neviděl jiné východisko, než se podvolit a poslechnout premiérův příkaz. 

12. března vláda vyhlásila nouzový stav, který trval do poloviny května. Politologové v jeho průběhu upozorňovali na podstatu jeho skutečné funkce a riziko jeho zneužívání: "Nouzový stav může být vyhlášen, ovšem pouze na krátkou, nezbytně nutnou dobu. Musí být jasně stanovena jeho pravidla, přesně vymezeny pravomoci rozhodovacích orgánů, a také jejich odpovědnost za přijatá rozhodnutí. Takové limity jsou nezbytné proto, aby se nouze nestala normou. Vyšší pravomoci a absence kontroly totiž svádějí ke zneužití, zvlášť v době obecného ohrožení."

 Andrej Babiš pak na konci března vystoupil s mimořádným projevem, v němž řekl mimo jiné toto: "Já jako premiér země samozřejmě osobně zodpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou zodpovědnost." Velkým problémem, který se na jaře také řešil, byl naprostý nedostatek ochranných pomůcek, které potřebovali hlavně zdravotníci. "Běžní" občané si v tomto ohledu poradili velmi sympaticky - nakupovali houfně materiál na výrobu roušek po galanteriích a povinnou ochrannou pomůcku si podomácku "spíchli" sami. Bývalý prezident Václav Klaus vystoupil koncem března s jedním ze svých "postřehů", ve kterém vysvětloval svůj "disidentský postoj", spočívající v nenošení nařízených roušek: "Někdo se podivoval, jak to, že nenosím roušku. O mně je známo, že na lyžích nenosím helmu. To je taková moje polemika s tzv. principem předběžné opatrnosti, který přes zelenou ideologii ovládl náš svět." Václav Klaus je v současnosti v karanténě s pozitivním testem. Nedávno mimo jiné prohlásil, že "bát se téhle nemoci je srabácké a nedůstojné", tak mu držím palce, aby covid zvládl překonat v souladu se svou předešlou ideologií.
Že byl lockdown dobrým rozhodnutím, bylo jasné už v polovině dubna, kdy statistiky nakažených klesaly a naše země si v tehdejším vývoji stála oproti ostatním státům, které takhle razantně na "brzdu" hned na začátku "neduply", a v nichž tak počty nakažených stoupaly závratným tempem, více než dobře. 

LÉTO 2020

Po dobře zvládnutém uchopení nové nákazy, kdy to vypadalo, že jsme u nás dokázali novou nemoc dostat pod kontrolu dříve, než mohla napáchat výraznější škody, zachvátil vládu bujarý optimismus. Opatření, která během jara nastolila, se v prázdninových měsících téměř kompletně rozvolnila a lidé v Česku si v této době mysleli, že covid -19 už patří do propadliště dějin. Andrej Babiš pronesl další projev, ve kterém poznamenal, že si myslí, že "bysme se už neměli strašit s tou druhou vlnou, že jsme na to připravení, takže já vůbec nevím, co po nás vlastně opozice chce, jaký plán. Tak pokud začnou zase narůstat počty nakažených, tak budeme samozřejmě reagovat, ale už to nebudou nikdy plošná opatření."  Přitom už na začátku léta varovali odborníci včetně epidemiologa Romana Prymuly, dnes už další tragické figurky naší politiky, český národ slovy, že "ten virus je epidemiologicky velmi nebezpečný a připravení musíme být, protože druhá vlna může teoreticky začít kdykoli." Babiš ale na podobná prohlášení nedbal, věřil, že na nemoc, na kterou v nedaleké Itálii umírali lidé po tisících, našel ten správný lék a jakákoli další opatření proto nejsou třeba. Na konci srpna se nechal na politickém setkání ve Slovinsku hrdě slyšet, že Česká republika je "best in covid." 

PODZIM 2020

Velkohubá prohlášení našeho premiéra nicméně vůbec neodpovídala realitě. Už na začátku září přesáhl počet pozitivně testovaných hranici pěti tisíc. Nařízením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byla znovu zavedena povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách. O pár dnů později toto nařízení zmírnil, po jednání s premiérem a kritice, kterou si od něj vyslechl. Sám Babiš to posléze komentoval slovy: "Vnímal jsem názory lidí, co mi psali a taky používám selský rozum." V polovině měsíce v České televizi Roman Prymula přiznal, že v Česku probíhá druhá vlna epidemie. V této době na tom byla nejhůře naše hlavní metropole, ve které se kvůli tomu zpřísňovaly další opatření. Počty nakažených nicméně narůstaly i v ostatních okresech a vláda proto poslední zářijový den vyhlásila nouzový stav, dle zákona na třicet dnů. Ten nouzový stav, který u nás od té doby trvá bez přestávky doposud. Ve druhé polovině měsíce oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch svou rezignaci. Z ministerstva odcházel za potlesku svých spolupracovníků. Na jeho post nastoupil epidemiolog Roman Prymula. 

V říjnu situace pokračovala se zhoršující se tendencí. Vláda začala uzavírat některé školy a postupně "vypnula" spoustu podniků, poskytujících služby a kulturu. Nový ministr zdravotnictví ve svém projevu představil svou strategii v boji s pandemií. Stála na třech pilířích: zlepšení komunikace k veřejnosti a srozumitelném vysvětlování jednotlivých opatření, vyčlenění deseti tisíců nemocničních lůžek pro covidové pacienty a zavedení plošného antigenního testování. Kvůli neustále se zvyšujícím počtům nakažených covidem, se vláda rozhodla vybudovat polní nemocnici v pražských Letňanech, která měla v případě potřeby přijímat ty pacienty s touto nemocí, pro které už by v nemocnicích nebyla kapacita. Co na tom, že spousta odborníků od počátku, kdy se tento návrh "objevil na stole" namítala, že takový projekt je nelogický, protože pro provoz takové polní nemocnice nebude mít Česká republika k dispozici kvalifikovaný personál. Nemocnice byla zřízena a basta. A tak jak byla v říjnu loňského roku s velkou pompou vybudována, tak bylo na konci ledna roku tohoto v co největší tichosti nařízeno její zrušení. Nemocnice Na Bulovce, pod kterou polní nemocnice v Letňanech spadala, před pár týdny vyčíslila náklady za její zřízení a udržování po těch pár měsíců na sto milionů korun. Co na tom.

Babiš si v polovině měsíce na tiskové konferenci v reakci na špatně se vyvíjející pandemickou situaci a kritiku, která se kvůli tomu na vládu snášela, postěžoval, že "v březnu přišel někdo s matematickým modelem, v srpnu nikdo. Ti, kteří měli přijít, nepřišli." Zajímavý názorový obrat oproti březnu, kdy se premiěr profiloval jako ten, kdo přijímá "plnou politickou zodpovědnost za krizová opatření."

O tři dny později jsme se konečně dočkali i vystoupení našeho prezidenta. Kladl v něm důraz na nošení roušek. Co si o tomto opatření myslí sám ministr zdravotnictví, demonstroval Roman Prymula v noci 22. října, kdy jej nachytali novináři, jak vychází z restaurace, která měla v té době být na základě vládního nařízení uzavřena a k tomu bez povinné roušky. Mnoho politiků jej následně vyzvalo, aby odstoupil ze své funkce. Prymula druhý den poté, co byl vyfocen, pronesl sebejistý projev, ve kterém prohlásil, že nevidí důvod, proč by měl odstupovat, když nic neporušil. O dva dny později už svůj názor poněkud přehodnotil, nicméně stále tvrdil, že nic neporušil, ale kvůli nepochopitelnému humbuku, které jeho chování vyvolalo, prý zvažuje, že by odstoupil, aby se situace uklidnila. Ve svém posledním projevu se zkroušeně se tvářící Prymula omluvil za hloupou chybu a podal svou rezignaci. 

Přesně týden po vyfocení Prymuly, vycházejícího z restaurace, byl do čela zdravotnického resortu jmenován Jan Blatný, v pořadí třetí ministr zdravotnictví v průběhu covidové pandemie.

První listopadový den přinesl další smutné prvenství. Česká republika se tento den zapsala do covidové historie jako země s nejvyšším počtem úmrtí s covidem za uplynulý týden na světě. Nově jmenovaný ministr zdravotnictví představil v polovině listopadu nový protiepidemický systém - PES. Systém stanovil pět pásem, podle rizikovosti nové nákazy a aktuálního stavu nakažených covidem, na jehož základě se v jednotlivých částech našeho státu zaváděla a zpřísňovala opatření.

ZIMA 2020/2021

10. prosince vláda znovu prodloužila nouzový stav, zavedený 30. září (třetí prodloužení) - do posledního dne před vánočními svátky. Opozice, odbory i veřejnost stále hlasitěji vyzývali vládu, aby zdůvodnila, proč chce nouzový stav znovu prodlužovat a aby seznámila jak své politické partnery, tak veřejnost s jednotlivými ukazateli a daty, podle kterých by bylo možné vyhodnotit, která ze zavedených nařízení mají smysl a která ne. Marně. Andrej Babiš před čtvrtým hlasováním o dalším prodloužení nouzového stavu řekl ve Sněmovně toto: "Když říkáte, že nouzový stav nepotřebujeme, tak ohrožujete životy. Když se to neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů." V celé své nahotě pan premiér předvedl to, před čím už na jaře varovali politologové - jak snadné je v atmosféře obecného ohrožení nouzový stav zneužít. A ani není třeba nic vysvětlovat, stačí se vytasit s hesly jako je chaos, katastrofa a vyhrožovat ztrátou dalších životů. Ono to postačí, protože i ti političtí  oponenti se v takové situaci budou bát dát výrazněji najevo svůj nesouhlas, protože co kdyby nouzový stav zamítli a pak by počty nakažených a umírajících začaly skutečně ještě více narůstat? Andrej Babiš a jeho spolupracovníci si z nouzového stavu udělali jednoduchou a pohodlnou pomůcku, jak nemuset absolutně nic dělat. A jako rukojmí si vzali jak opozici, tak občany této země. Nouzový stav byl tedy znovu prodloužen (už počtvrté) - tentokrát do 22. ledna. Vládu při schválení jejího návrhu podrželi hlavně komunisté, kterým za jejich podporu Babiš slíbil regulovat některá zavedená opatření (např. návrat dětí do škol). Což nedodržel.

O necelý týden později začalo plošné antigenní testování pro účastníky veřejného zdravotního pojištění zdarma. V polovině ledna byl spuštěn registrační portál pro očkování proti covidu pro seniory nad 80 let.

Ministr zdravotnictví v polovině ledna podotkl, že statistikám zemřelých s covidem by česká veřejnost neměla příliš věřit. Že jsou vykazovány "příliš poctivě." To podle něj staví Českou republiku mezi země s nejvyšším počtem úmrtí s touto nemocí a vlastně neprávem. Řekl: "My vykazujeme každého, kdo zemře i na autonehodu a má covid jako člověka, který zemřel na covid." Zvláštní prohlášení, protože jej lze chápat pouze dvojím způsobem - buď ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky) záměrně nadhodnocoval počty mrtvých nebo si Blatný statistiky mylně vyložil a rozhodl se svou interpretaci použít pro zlehčení závažnosti situace. Obojí je zatraceně špatně. Jak může sám ministr zdravotnictví - navíc takovým neurčitým výrokem - sám zpochybnit data, která vydává jeho vlastní ministerstvo? A jaký dopad takové výstupy asi mají na tu část obyvatelstva, která už tak závažným informacím příliš nevěří? 

On si vůbec pan ministr zdravotnictví rád upravuje statistická data podle toho, jak zrovna potřebuje. Ohledně podílu dosud proočkované české populace nedávno tvrdil, že se jedná o pět procent, ačkoli reálná čísla hovoří jen o něco málo více než třech procentech. Pro mne osobně je ale nejvíc nepochopitelné jeho jednání v případě aktuálně nejvíce zasažených okresů Cheb, Trutnov a Sokolov, které se vláda rozhodla 12. února uzavřít. Tamní nemocnice nestíhaly a stále nestíhají nápor covidových pacientů, primář sokolovské nemocnice do kamer otevřeně prohlašoval, že musí selektovat pacienty, které by za normálních okolností bez váhaní přijal na Aro nebo Jip, a ministr zdravotnictví za takovýchto podmínek odmítl nabízenou pomocnou ruku z Německa. Podle něj situace nebyla tak vážná, abychom ji nebyli schopní zvládnout sami. Národní hrdost až za hrob, v tomto případě doslova. Namísto přijetí pomoci přislíbil Blatný nemocnici výpomoc v podobě tří lékařů, kteří ani po více jak týdnu od slibu do nemocnice nedorazili. A podle prohlášení tamního primáře nefungoval dobře ani Dispečink lůžkové péče, který měl přetíženým nemocnicím pomáhat s přeposíláním pacientů tam, kde mají volnou kapacitu, a lékaři tak krom náporu nemocných ještě museli sami obvolávat jednotlivá zařízení a žadonit, aby přijala jejich pacienty. A do tohoto chaosu prohlásil s bohorovným klidem ředitel velké pražské nemocnice v Motole, že u nich situaci bez problému zvládají a lůžek pro covidové pacienty mají dost. Proč tedy nepomůžou malým nemocnicím v uzavřených okresech?

Přístup Blatného mne ale v tomto případě zarazil o to víc, že ho spíše než jako politika (přece jen, v politice figuruje chvíli) vnímám jako lékaře. Lékaře dětské hematologie. A jako lékař by, (byť lékař momentálně stojící v roli ministra) - měl dle pravidel svého povolání "lege artis", být schopen umožnit "poskytovat zdravotní služby na náležité odborné úrovni, podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti." Konkrétní podmínky byly jasné, stejně jako byla jasná objektivní možnost přesunout část pacientů z kolabujících nemocnic do sousedního státu. Blatný tuto možnost přesto nevyužil.

Popáté byl nouzový stav prodloužen do 14. února a po další žádosti Babiše na jeho šesté prodloužení už Sněmovna vystavila vládě stopku. Dokonce i komunisté otevřeně řekli, že návrh nepodpoří. Opozice opakovaně vyzývala premiéra, aby se s ní sešel a probral s nimi jejich návrhy a taky aby konečně vláda zapracovala na přijetí nové legislativy v případě pandemie, o kterou by se mohla právně opřít namísto nouzového stavu, ale Babiš namísto toho, aby jim vyhověl, odjel do Srbska. Dva dny před hlasováním znovu vystoupil ve Sněmovně a pronesl podobnou řeč jako dva měsíce předtím: "Pokud někdo zítra neschválí nouzový stav, tak bude přímo zodpovědný za smrt našich spoluobčanů. Přímo odpovědný. Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko. Pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření. Pokud chce někdo odvolat armádu a kolaps našeho zdravotnictví, tak prosím, ať si to vezmou na triko." Čili rétorika našeho pana premiéra, podle které se řídí v politických vyjednáváních je ta, že Sněmovna musí udělat to, co říká. Jen proto, že to říká. Podobný "argument", jaký používají zoufalí rodiče, když je jejich dítko nechce poslechnout a jako důvod uvádějí frázi: "Protože jsme to řekli." Babiš poté ještě vystoupil společně s ministrem zdravotnictví s několika prohlášeními, v nichž střídavě žadonili Sněmovnu, aby jim nouzový stav znovu posvětila nebo vyhrožovali a jako argumenty používali ve většině případů lživá tvrzení, co všechno bez nouzového stavu nebudou moci uskutečňovat. Měli smůlu, Sněmovna návrh na šesté prodloužení zamítla. Jenže "filuta" Babiš se pro "dobro věci" rozhodl Sněmovnu bez váhání obejít, požádal hejtmany, aby vyzvali vládu o nové vyhlášení nouzového stavu a ti jim vyhověli. V tomto kroku naprosto nerespektovali ústavu, ale to se v našem státě děje opakovaně, takže už to nikomu vlastně ani nepřijde divné. Tím více, když premiér s ministrem zdravotnictví tento krok obhájili mantrou, že to udělali v zájmu záchrany obyvatelstva před apokalypsou. 

Ale pro něco to celé bylo alespoň trochu dobré. Babišovi už nezbylo nic jiného, než "sestoupit ze svého piedestalu mezi žvanící spodinu" a začít vyjednávat s opozicí. Najednou byl na světě pandemický zákon, po kterém opozice volala už od nástupu pandemie. Jenže čísla nakažených a umírajících lidí s covidem neustále narůstají a protože pandemickým zákonem nelze omezovat pohyb obyvatelstva, byl nouzový stav opět - už posedmé prodloužen až do konce března. Samozřejmě že opět naposled. Už ani nevím, jak tohle okomentovat, došla mi slova, zato mi v uších pořád zní Babišovy prosíky před dvěma týdny, aby mu Sněmovna dala posledních čtrnáct dní nouzového stavu, aby jim dokázal, že svoje sliby "myslí vážně."

"Padlý" anděl Roman Prymula zveřejnil před novým hlasováním prohlášení na podporu vlády, ve kterém volal po nutnosti tvrdého lockdownu a omezení pohybu obyvatel. Aby si pár hodin nato zašel na fotbalové utkání. Náměstek ministra zdravotnictví Černý pak vystoupil s objevným zhodnocením dosavadního vývoje, v němž řekl, že "současná situace není ničí vina." Ještě aby, to nesmí nikoho ani napadnout. Na začátku února se v médiích objevila fotografie Babišovy manželky s dcerou, která byla pořízena v Dubaji. 

Epidemie = virus + chování lidí. A já věřím tomu, že lidé u nás nejsou hloupí a že pokud by s nimi (námi) vláda jednala otevřeně, vysvětlovala a zdůvodňovala jednotlivá opatření tak, aby byla pro veřejnost srozumitelná, tak že by lidé opatření dodržovali mnohem přirozeněji a ochotněji sami od sebe. A nebylo by třeba ani výhrůžek, zastrašování a nasazování policistů a vojáků. A věřím taky, že by i celková situace u nás nebyla tak kritická, jaká je v současnosti, ať už je chování koronaviru v populaci jakkoli nepředvídatelné. Jenže marná sláva, pokud sami vládní představitelé nejsou schopni říkat pravdu a lži se v jejich projevech staly všeobecně uznávanou normou, nejsou schopni dodržovat své sliby ani v těch nejzákladnějších otázkách, dávají bez uzardění najevo, že oni sami spolu s jejich rodinnými příslušníky jimi vydávaná nařízení dodržovat nemusí a vysmívají se tímto chováním české veřejnosti, tak pak je také jasné, že se i česká veřejnost podle toho zařídí. Že ji takové chování naprosto demotivuje a i jinak velmi rozumní lidé se v tom totálním chaosu ztratí, přestanou vládě a jejím prohlášením absolutně věřit a tím pádem přestanou dbát na dodržování opatření, které by jinak respektovali.

To je podle mého názoru ta hlavní potíž, která přispívá k příšerné atmosféře ve společnosti a nechuti respektovat jakékoli další restrikce, ať jsou sebevíc potřeba - naprostá ztráta důvěry obyvatel České republiky v ty, co naši zemi řídí. 

"Já jsem z byznysu a tam děláte všecko na podání ruky. V byznyse můžete někoho podvést dvakrát. Poprvé a naposledy. A skončíte. Politik lže normálně, to je jeho profese. Ale já jsem jinej politik." 
Andrej Babiš, Show Jana Krause 2013
 

 

Použité zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cesko-eu-koronavirus-statistiky-nakazeni-slovensko-nemecko-rakousko-polsko_2102170500_eku

https://who.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/ead3c6475654481ca51c248d52ab9c61

https://www.youtube.com/watch?v=0u-Y270k1TY

https://denikn.cz/521923/muzeme-si-lehnout-a-rozplakat-se-lepsi-je-ale-vstat-cist-a-pochopit-rok-covidu-ocima-petra-koubskeho/?ref=in

https://denikn.cz/521946/170-vyroku-ktere-vam-o-ceskem-boji-s-koronavirem-reknou-vse-co-potrebujete-vedet/

https://www.dvtv.cz/video/best-in-covid-nebo-taky-ne-nazorovou-horskou-drahu-premiera-andreje-babise-shrnuje-martin-veselovsky

https://www.televizeseznam.cz/video/detail/best-in-covid-babisovo-chlubeni-nezestarlo-dobre-situace-v-cesku-zacina-byt-kriticka-64095462

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pandemie_covidu-19_v_Česku

https://echo24.cz/a/ScNmc/best-in-covid-plosna-opatreni-uz-nikdy-nebudou-co-vse-pronesl-babis-o-covidu

https://denikn.cz/309118/nebudte-slusnej-jmeno-babis-si-plete-hulvatstvi-a-schopnosti-lidra/?ref=in

https://www.e15.cz/koronahelpdesk-e15/polni-nemocnice-v-letnanech-konci-nenasla-vyuziti-1377484

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/covid-koronavirus-polni-nemocnice-letnany-bulovka.A210201_184503_domaci_baky

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-polni-nemocnice-letnany-naklady-andrej-babis_2102011957_zuj

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/cesko-ma-za-tyden-nejvice-obeti-covidu-na-svete-v-prepoctu-na-obyvatele-40340934

https://hlidacipes.org/jan-civin-aby-se-nouze-nestala-normou-pravomoci-bez-kontroly-svadeji-ke-zneuziti/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministr-zdravotnictvi-jan-blatny-tiskova-konference-koronavirus-covid-19-pes-protiepidemicky-system.A201113_093502_domaci_knn

https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/nouzovy-stav-1294.pdf

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/105178/ministr-blatny-je-obetavy-pedagog-sam-na-sobe-predvadi-rozdil-mezi-lzi-hlouposti-a-dezinformaci.html

https://www.info.cz/nazory/blatny-bud-lze-nebo-neco-taji-oboji-je-pro-cesko-hroziva-zprava

https://zachrannasluzba.cz/lege-artis/

https://denikn.cz/568490/konecne-je-to-venku-covidova-situace-v-cesku-neni-nici-vina-zname-detaily/?ref=in

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prymula-navsteva-na-fotbale-mela-svuj-duvod-do-verejnych-funkci-uz-se-nevratim-40351691

Autor: Sylva Řiháková | neděle 28.2.2021 15:35 | karma článku: 20,89 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (II. část)

Když jsem jela uprostřed týdne do práce, pípla mi smska od R., v níž bylo kusé sdělení, že v důsledku neplnění školních povinností starších dětí jim až do jejího návratu má být zakázána veškerá elektronika.

28.2.2024 v 16:18 | Karma: 36,00 | Přečteno: 3126x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (I. část)

Před časem jsem nastoupila jako vychovatelka v jednom dětském domově. Už při prvním setkání s vedením jsem si vyslechla informace, které byly varovné, ale v co se to celé nakonec vyvrbí, by mě nenapadlo ani v nejhorší fantazii.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 36,30 | Přečteno: 4706x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Psí odcházení

Mám doma téměř 15-tiletého psího seniora. Jedná se o plemeno shiba-inu, o jehož lumpárnách už jsem pár článků napsala. Naštěstí všechny měly šťastný konec. Tohle bude ale trošku jiné povídání.

14.7.2023 v 16:57 | Karma: 32,81 | Přečteno: 984x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

Andrej Babiš se klidně může stát prezidentem České republiky

Stačí k tomu pouhá skutečnost, aby se potencionální voliči Petra Pavla nechali ukonejšit průzkumy, které vykřikují do světa, že to má generál ve výslužbě v podstatě v kapse.

23.1.2023 v 15:42 | Karma: 22,95 | Přečteno: 628x | Diskuse| Politika

Sylva Řiháková

Přechod Malé Fatry

Hřebenovka Malé Fatry vede sympaticky přes nejvyšší a nejlíbivější vrcholy, lákající na dechberoucí výhledy na fatranské i tatranské hory. Trasa, kterou jsem si zvolila já, měla zhruba 40 km s převýšením okolo 3 000 m.

29.8.2022 v 16:05 | Karma: 25,06 | Přečteno: 747x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Jak jsem byla před svátky vyvedena z omylu, že mám doma poslušného psa

Shiba - inu, japonský národní poklad. O tom, jak se žije s tímto specifickým plemenem už jsem se jednou rozepsala. Tenhle blog bude ale o něčem jiném.

15.1.2022 v 18:28 | Karma: 31,28 | Přečteno: 1691x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely (závěr)

Pokoj v albergue ve Ferreira jsem sdílela se dvěma Španělkami, které jsem svým pozdravem v zatemnělé místnosti vyděsila k smrti, když se kolem deváté vrátily. Absolutně totiž nečekaly, že by jim přibyl ještě jeden spolunocležník.

2.1.2022 v 13:26 | Karma: 24,47 | Přečteno: 790x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely (4 - Eric)

Z albergue bylo nutné vypadnout do osmé hodiny, takže jsem vyrážela do ranního chladu ještě za úplné tmy. Ušla jsem ale jen pár desítek metrů na náměstí, kde jsem vplula do jedné z mnoha kaváren na snídani.

28.11.2021 v 16:15 | Karma: 23,14 | Přečteno: 637x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely (3)

Měla jsem za sebou polovinu trasy a když jsem si to uvědomila, pocítila jsem lehké bodnutí někde v srdeční oblasti.

22.11.2021 v 13:45 | Karma: 21,35 | Přečteno: 710x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely (2)

Ty první tři, čtyři dny jsem byla vážně v pokušení se na to vykašlat. Nedostatek spánku a čím dál víc náročnější horský terén plus další laskominy mne přemáhaly a říkala jsem si, proč já vůl pořád podnikám takové věci.

20.11.2021 v 20:02 | Karma: 22,40 | Přečteno: 750x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Svatojakubská pouť do Santiaga de Compostely (1)

Na pouť do Santiaga vyráží ročně statisíce lidí. Absolvovat Camino, (jak se stezkám také říká výrazem přejatým ze španělštiny), můžete po různých trasách, o rozdílné délce i náročnosti, a to buď pěšmo, na koni nebo na kole.

10.11.2021 v 13:44 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Kterak jsem se po dva měsíce dohadovala s řidiči pražských příměstských autobusů

Nějakou dobu už dojíždím do práce z Prahy do Berouna příměstským autobusem, který pendluje mezi Novými Butovicemi a Zdicemi. Když není zacpaná dálnice, zvládne mne z Prahy dopravit skoro až před mé pracoviště během 25 minut.

25.8.2021 v 11:34 | Karma: 43,86 | Přečteno: 12057x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Sylva Řiháková

Proč jsem se dosud nenechala očkovat

Nejsem prozatím očkovaná ani jednou dávkou proti covidu-19, což asi vyplývá už z nadpisu. Vnímám čím dál víc, jak se společnost u nás polarizuje a nůžky nepochopení mezi naočkovanými a nenaočkovanými se stále více rozevírají.

16.7.2021 v 14:10 | Karma: 47,39 | Přečteno: 23073x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

"Bom Caminho!" Portugalské poutní cesty do Santiaga de Compostely (II. část)

Čekání na rozednění bylo nekonečně dlouhé. Ze spacáku se vybalím celá otlačená a vyčerpaná po bezesné noci, zhltnu pár sušenek místo snídaně a rychle se sbalím. Pak se vydám zpátky na most vedoucí do centra města.

15.7.2021 v 12:40 | Karma: 24,06 | Přečteno: 872x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

"Bom Caminho!" Portugalské poutní cesty do Santiaga de Compostely (I. část)

Původní záměr byl "klasický." Jít z Porta do Santiaga de Compostely, cíle mnoha poutníků, kteří některou ze svatojakubských stezek procházejí v hojném počtu rok co rok. Jenže se sešlo víc věcí, které mi můj plán zkomplikovaly.

10.7.2021 v 18:51 | Karma: 25,80 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Cestování

Sylva Řiháková

Dostaveníčka s pachateli trestných činů

Sedí naproti mě a i vzdor jeho respirátoru, který má ukázkově nasazený tuším, že se pokouší o úsměv. Neupřímnost této snahy ale prozrazují oči, které zůstávají chladné. Jsou prázdné jak čočky od fotoaparátu.

19.5.2021 v 19:05 | Karma: 23,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Malá česká ponížení

Kvůli nové práci jsem před nějakou dobou začala dojíždět do menšího města kousek za Prahou, ve které už několik let žiju.

14.5.2021 v 18:43 | Karma: 30,85 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Osobní

Sylva Řiháková

Vláda si vytřela Ústavou ČR zádel. Ve jménu záchrany obyvatel před apokalypsou.

Před týdnem a něco vyslovila Poslanecká sněmovna jasné NE vládnímu návrhu na další prodloužení nekonečného nouzového stavu, během kterého Babišův kabinet prakticky nic nevyprodukoval.

20.2.2021 v 19:49 | Karma: 31,72 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Sylva Řiháková

"Ano, pane ministře, opravdu existuje selektování pacientů."

Řekl před pár hodinami při krátkém rozhovoru primář Interního oddělení jedné z nejpřetíženějších nemocnic u nás - Nemocnice Sokolov - Mudr. Martin Straka.

11.2.2021 v 14:47 | Karma: 42,47 | Přečteno: 9830x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Dopady pandemie z jiného úhlu pohledu: Duševní poruchy a sebevraždy v době koronaviru

Koronavirová krize a opatření včetně karantény silně ovlivňují naši psychiku. Sociální izolace, strach z nákazy, ztráta zaměstnání a s tím spojeného statusu a finančního zabezpečení jsou jevy, které jdou s pandemií ruku v ruce.

9.2.2021 v 15:27 | Karma: 20,56 | Přečteno: 775x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 42
  • Celková karma 36,15
  • Průměrná čtenost 2618x
Píšu o tom, čím mne život cvrnkne do nosu a mám zrovna chuť to sdílet se světem :-) 


Pokud Vás v mých článcích něco osloví a budete se o to chtít se mnou podělit, můžete mne kontaktovat zde: s.rihakova@seznam.cz
 

Ať se Vám u mne líbí.

Seznam rubrik